Så gik også efteråret og julen med. Et efterår, hvor den lille Ludvig flere gange har udråbt sig selv til konge af rent og skært magtbegær: “Jeg er kongen! Jeg bestemmer!” En jul præget af begyndende brødreharmoni og siden tiltagende feriekuller. Efter et kommunalvalg i november, hvor Glenten vandt igen, selvom Villum var parat til at stemme på en DF-kandidat, fordi han havde samme farve briller som ham selv.

Lad os lægge ud med den lille Ludvig, der for nylig har vist en prøve på sine uendelige evner:
Far: “Det her er til mor” (om seddel, der lå i postkassen)
L: “Der står jo ikke mor, der står Stjerneø”
Og det gjorde der. Øjeblikket var parapsykologisk.
L: “Der står E. Stjerneø faktisk.”
Og det gjorde der. Øjeblikket var psykedelisk.
Ja… det er vildt, men det er nok ikke noget, man skal spekulere så meget over. Ligesom hvor stort universet er, og hvad der er på den anden side og alt det.

Her nytårsdag troede han også, der stod Erica Stjernø på en af postkasserne, hvor der retteligt stod “Faber.” Træerne vokser ikke ind i himlen, selv når man næsten synes, det ser sådan ud.

Der var julefest i Planetens Børnehave i begyndelsen af december. Ikke noget egentligt program. Bare lidt hygge organiseret med 1000 børn og 1000 forældre på 100 m2. Der var rødt og grønt karton og sakse på bordene. Så var det bare at gå i gang. Efter en time blev der serveret stiv risengrød til dem, der trængte. Far sprang over. Ludvig nøjedes med smørklatterne. Og så ledte folk efter skraldespandene og klippede lidt mere i karton. Endnu en lille time gik, og så blev der annonceret Luciaoptog. Efter lange forberedelser på bagscenen kom de ind med deres lys og gevander og skrålede den berømte sang hinsides enhver respekt for takt og toneart. En perfekt kakafoni. Ludvig hylede, fordi han ikke måtte være med. “Jeg vil også være konge!” skreg han. Han græd hele vejen hjem.

Cirkeline er det nye hit for Luddibassen. Der er en barsk episode med en fordukken far-mus, der tugter sin musedatter med hovne verbale udladninger, krav om daglig osteindsamling og straftid i en musefælde, når det passer faren. En dag, da det blev tid til at skifte Ludvigs lorteble, skreg ungen “Nej, far ikke fælden!” – et direkte citat fra den pågældende Cirkelineepisode, som det lille barn omtaler som “Cirkeline og brødbilen,” selvom der ikke er nogen brødbil med. Alle andre står undrende tilbage.

Ja, som I forstår, kære læsere, så foregår bummelum for Ludvigs vedkommende fortsat i bleen, trods lovning på chokoladeknapper hvis det kunne ske, hvor det bør. Men håbet er vel fortsat lysegrønt.

Det samme er det vel ift scenerne ved sengetid, hvor Ludvig efter en dygtig periode igen står på hovedet og kalder på mor og skriger “øv øv øv, det bliver aldrig morgen.” Af og til er det eneste, der hjælper, fortsat insisteren og fars trygge hånd.

Ludvig er også blevet optaget af kroppens forskellige dele, særligt det der findes indeni – fra knogler til tarm. Det er populært at læse om madens vej gennem systemet, især den sidste, brune del af processen. Og sandelig, om der ikke også prales med den nytillærte anatomiske forståelse: “Mit hjerte er langt væk. Det er helt her nede i foden,” bedyrede han.

Villum er på sin side fyldt seks og har tabt sin første tand.

Hans fødselsdag blev holdt i flere omgange. For familien i én weekend og på mors skole med drengene fra klassen i den næste.

Og så er han fuldstændig opslugt af fodbold. Han er i ét med bolden, går helst kun i det Barcelonakluns, han fik i fødselsdagsgave, eller det han fik i julegave. Han sover i FCK-sengetøj fra farmor og farfar, spiller med bolden fra mormor og morfar. Bytter fodboldkort. Snydes af andre og snyder pænt tilbage. Han har fået en personlig træner, Alexander kaldet Mus, fra syvende på mors skole. Han spiller fodbold med balloner i lejligheden og synes, det er federe end at lave månedsopgave (for den slags har man i 0.A på Lindevangsskolen).

Når han først er i gang med de mange lektier, går det dog som regel strygende. Dog har en nyvunden interesse for Lego gjort det lidt sværere at holde fokus. Villum ønskede sig en guldmine i fødselsdagsgave, og det fik han, så de sunde interesser kunne plejes og gøre forældrene stolte og lalleglade over, at den entreprenante lille fyr omsider har opdaget glæden ved den danske verdenssucces.

Juleaften blev tilbragt hos faster Trine og onkel Jeppe i et virvar af fætre og kusiner og deres gaver. Villum og Ludvigs forældre havde stegt en gås, værterne bød på gris, og Filløjsen smagte og åd risalamande for første gang i sit liv. Tidligere har der været vægring og ‘isalamande.’ Det var fætter Gustav, der fik mandlen. Fætter Linus og Villum lod som om, det ikke gik dem på.

2. juledag gik turen til det sy’fynske, hvor der var højtbelagt og lune retter i vanlig tøsisk stil.

Dagen derpå var drengene i skoven for at finde omstormet træ til hulebygning. Ja, perioden siden sidste blog har jo budt på både Allan og Bodil, da man netop i 2013 bestemte, at de danske storme skulle navngives (navnet Allan blev valgt af EBs læsere efter årtiers største mediehysteri: at gode gamle Allan Simonsen deltog i tv-showet Vild med dans uden de store evner – Bodil blev valgt af DMI).

Nytårsaften foregik hos Georg og Osvald. Drengene nåede samlet at molestrere knapt 2000 knaldperler i løbet af et splitsekund, og alke var tilfredse. Fik vi nævnt, at årets menu kom fra Umami og bød på den mest vidunderlige trøffel/ wasabi-sauce til kalvemørbraden? Nå ikke? Men det bidrog til den gode stemning blandt de fremmødte voksne, og gav tilstrækkelig goodwill til, at ungerne blev hængende oppe til langt langt ind i det nye år. Villum lukkede vist børnefesten klokken henad fire om morgenen.

Og ærede læsere – I må have lidt tålmodighed med billedmaterialet. Der er lang juleferie i Galleriet, hvor man også ønsker at sikre et stramt koncept med overraskende vinkler.

Dimensionerne er også usikre, idet der ikke er foretaget nylige opmålinger, så den del skyder vi tillige med udstillingen.

Villum og Ludvig ønsker GODT NYTÅR og forsøger at lade være med at bande.