Nå. Så snakker de igen om social dumping og børnepenge til EU-borgere. De snakker om fundne rester af den forsvundne Boeing 777 fra Malysia. Og Ukraine er ved at brænde op. Hvorfor har vi sat børn i denne verden?! Det skal redaktionen sige jer: Fordi de skal redde den. Det står dem ganske vist uklart hvordan.

En dag i midten af januar, hvor drengenes fader havde indvilliget i at gå med den mindste i Lindevangsparken, stod det for første gang klart, at ikke blot Filløjsen, men også Ludvig har en vis hukommelseshorisont:

“Du husker vi sprøjtede med brandsprøjter her, kan du huske det, far”
“Ja, det kan jeg godt huske, Ludvig. “
“Og vi fik sådan nogle hatte på, far.”
“Ja, det gjorde vi.” Det var ved et eller andet kommunalt arrangement sidste sommer. Frederiksberg Brandvæsen lod børnene slukke en gasflamme, så de fik en fornemmelse af at redde liv. Det er detaljer, der gemmer sig i erindringen.
Det er vel egentlig ikke så mærkeligt. Bortset fra, at Villum jo kan huske, at vores gamle nabo havde en hund, der døde, da Villum var et halvt år eller mindre. Eller han kunne huske det. Inden det blev fortrængt af andre væsentligheder.

Væsentligt er jo også sproget. Ludvig taler jo ganske rent, men insisterer stadig på, at der er noget, der hedder en “dindosaurus.” På den anden side, mener Villum også, at der er noget der hedder “Bambussøen” ud mod Rødovre.

Ja, det er jo sjovere med det sprog, når det udmønter sig ligesom disse klummer i ugebladene, hvor børn siger morsomme ting. Dele af denne blog er jo til tider en uskløn kopi af dette koncept. Og denne gang er ingen undtagelse. Let’s go:

Efter tre dages ferie i Fuglebjerg engang i januar bedyrede Ludvig ved middagsbordet, at han havde “krudt i numsen.”
“Og så kommer der FYRVÆRKERI ud af numsen,” råbte han og udstødte en dump, men alligevel kraftfuld lyd. Lidt som en underjordisk atomprøvesprængning.

Det bliver også sat til debat, hvor vi som mennesker stammer fra:
L til mor: “Er du vokset inde i fars mave?”
Mor: “Nej, jeg er vokset inde i mormors mave.” Herefter en vanlig diskussion om, hvorvidt mormor kan være mors mor, når nu det er hans mormor.

Eller denne situation:
Mor: “Av av av! Du må ikke rive i mit hår, Ludvig, det gør rigtig ondt… se, nu har du revet hår ud af hovedet på mig.” Mor viser den udrevne tot. Ludvig betragter den med et surt blik.
“Der er mere tilbage. Se selv!” vrisser ungen og peger på sin mors hoved, på hvis top der stadig sidder anseelige mængder lange, brune lokker.

Ludvig har i det hele taget råbt en del denne vinter.
“Skal jeg smide kylling i hovedet på dig, mor?”
“Nu er jeg sur på dig!”
“Nu er du ikke min ven mere!”
“Gå din vej, din lille dumme møgtøs!”
“Din fucking far, din lortefar, din for helvede far.”(!)
Jo jo. Vokabulariet udvikles.

Charmen er dog ikke helt gået af barnet. Når familien har gæster eller gæster andre, tror alverden stadig, at han er verdens gladeste barn, og det er jo skønt. Og der er nu også et stigende antal tilfælde på de indre linjer. Ganske ofte i form af nye indsigter i menneskelivet. Engang i begyndelsen af februar sagde han til sin mor: “Du er jo ikke en dame mor, du er jo et menneske.” Vi leger med begrebshierakier og alt muligt. Det er således bevist, at han ikke blot kan være ganske charmerende, den lille, han er også pænt viis. Og cool:

Det betyder selvfølgelig også, at han stiller store krav til tilværelsen. På vej hjem fra Ballerup efter indkøb af ny cykel til Filløjsen, havde han siddet og tænk lidt:

“Far? Hvorfor har I egentlig købt en Ford?”
“Fordi vi syntes, det var en god bil dengang.”
“Jamen, jeg vil gerne have en anden bil.”
“Nå… hvilken bil kunne du da godt tænke dig, Ludvig?”
“Jeg kunne godt tænke mig en Ferrari.”

Sådan går det. Ludvig har det også med at SAVNE for tiden. Fx falde teatralsk i gulvet og råbe “nu savner jeg Smeden!”
Det kan også være mormor eller farmor eller deres mænd eller “de voksne i børnehaven.” Og nogen gange også far og mor.
Det ypperste savn foregik således – efter faderens opfattelse .- under vinterferien på Tåsinge, hvor Ludvig i et savnanfald udbrød: “Nu savner jeg min søde, rare, højtelskede far!” Således indrulleret i det danske sprog. Således talte Ludvig Price Stjernø. Faderen billiger udsagnet. Da mor var ankommet til øen for at afhente, var han dog selv i centrum: “Jeg er konge over voksenland. Jeg er konge over diamantland. Jeg er konge over guldland. Jeg er konge over slikland. Jeg er konge over alle lande.”

Turen fra Tåsinge gik direkte til Lego World i Bella Center, hvor Lego for nogle dage har kørt millioner af klodser fra Billund til Amager for at lokke de besværlige københavnere til at købe deres udødelige produkter. Alt i alt et storslået arrangement, men pludselig stak Ludvig af fra sin mor med et udfordrende grin, der indikerede ballade, og væk var han. Far og Villum vendte tilbage fra toilettet og en storstilet eftersøgning blev iværksat. Netop da der var gået, hvad der føltes som tyve minutter – og moderen havde sat sig for at henvende sig i det til lejligheden etablerede center for forsvundne børn – ja, så så hun Ludvig komme spadserende langs et eller andet tema i rødt. Han tudede ved genforeningen. “Hvor var du, mor?” sagde han. Og så var alt godt igen.

Ludvig har her i marts også haft et par sjældne sygedage med mavevrøvl. “Jeg skal kaste over”, som det hedder, når han skal tale i den store porcelænstelefon, eller hvad man siger.

Villum er på sin side begyndt at spille fodbold i FA2000 (i daglig tale Frederiksbergalliancen). Han kastede sig fra første færd med stor ildhu ind i foretagendet. Måske er han ikke blandt superstjernerne, men han er heller ikke en hjælpeløs stakkel, som hans fader var på en fodboldareana i den alder. Træningspassene med Alexander fra syvende på Barfods har gjort ham godt.

Den lille Filløjs er dog noget fjollet for tiden. Det kan være svært at agere fornuftigt i en eksalteret stund. Det har de også bemærket i lærerstaben på Lindevangsskolen, hvor de heldigvis ikke nærer nogen særlig bekymring for hans faglige udvikling. Selvom han kigger ud af vinduet fra tid til anden. Det betyder så også, at han får de opgaver med hjem, som han ikke når at lave i løbet af skoledagen. Her kan der være en udfordring, når det falder sammen med månedsopgaven eller andet hjemmearbejde.

De øvrige interesser, hobbyerne om man vil, kredser tæt om to ting: Lego og iPad. På maskineriet er det Minecraft, der er mest populært, tæt fulgt af Temple Run, hvor et dræberbæst jagter spilleren i et livsfarligt sydøstasiatisk bjerglandskab.

Lego anvendes til konstruktion af såkaldte “baser,” en art borg eller muromkranset gård med beholdere og små aflukker, der huser guld, diamanter og vagter, som passer på rigdommene, der udgøres af gennemsigtige småklodser i forskellige kulører. Interessen kredser mest om det såkaldte Lego City-koncept, dvs. politibiler og bankrøvere og deslige, hvor Ludvig er mere til fantasiuniverset Chima, i det omfang han er gået bort fra Duplo. For Filløjsen skal tingene være korrekte og passe til virkeligheden, mens Ludvig er lidt mere rummelig.

Det går ikke supergodt med at holde på vandet ved nattetide. Villum hører til de 10-15 %, hvor den slags fortsætter i skolealderen. Et tabu, som bloggen hermed aftabuiserer. Der har været forsøgt med tabletter uden held. De virker øjensynligt ikke længe nok. Og da den 6-årige stoppede med at indtage præparatet, syntes problemet at vokse. Førhen kunne han nøjes med en enkelt tur på toilettet ved 23-tiden. Nu er det sjældent nok. Det kræver også, at der holdes hus med væskeindtag og den slags. Lægen er vranten og mener bare man skal få sådan et lagen, der kimer som en domkirke, hvis det bliver vådt. Forældrene søger en egnet kvaksalver, hvis nogen skulle støde på den slags.

Antallet af tabte pløkker er nu oppe på fire, så han ligner en retarderet. Det skal vi jo alle igennem. Når man er seks år, er det oven i købet sejt at mangle tænder. Det er værre, når man fx er 37 eller 42. Når man er 90, er det ved at være okay igen. Sådan er verden så vidunderlig.

Første kvartal af 2014 har også budt på et antal småferier hos besserne, og da vi gik ind i april fyldte morfar tres og holdt brunchfest på Tåsinge. Drengene deltog naturligvis og de spiste kun lidt, og de drak kun lidt, men de morede sig godt. Tak til Moffi – og mormor, der havde trakteret med diverse lækkerier.

Den spæde påske – palmesøndag – var øko-køernes befrielsesdag, hvor de bliver sluppet på græs og samler smag til de skal myrdes og lande på vore spiseborde. Nammenam. Og der var også grisebasser.


Ludvig syntes der lugtede af lort.

Og må redaktionen lige tilføje, at samme Ludvig her kort før påske har lært at lave netop noget sådant som lort det samme sted, hvor de fleste andre gør det – på toilettet, lokummet, latrinen. Eller hvad man foretrækker. Det er cool.

Og her er Galleriets kvartalsudstilling.

Dimensioner:

V: ? – indsættes når målt

L: ? – indsættes når målt